pred 5 mesiacov
|
544 videní
|4 minúty čítania|Author: Travelco.sk
Talianske špeciality, ktoré by si mal ochutnať aspoň raz v živote
Taliansko nie je len o pamiatkach a plážach. Je to krajina, kde sa dovolenka mení na gurmánsky zážitok. Tento sprievodca vám ukáže, čo ochutnať a čo sa oplatí kúpiť, keď si chcete kúsok Talianska vziať domov.
Talianska kuchyňa je symfóniou chutí, vôní a tradícií. Jej sila je v jednoduchosti a čerstvosti surovín. Počas dovolenky v all inclusive rezorte sa určite stretnete s mnohými typickými talianskymi jedlami, no ak sa vyberiete do miestnych trattorií alebo na trh, objavíte pravú tvár talianskych špecialít.
Začať môžete už ráno. Talianske raňajky sú zväčša ľahké – sladké pečivo ako cornetto (podobné croissantu), espresso a čerstvo vytlačený džús. Ak sa ubytujete v hoteli s bufetovým výberom, možno vás prekvapí jednoduchosť ponuky – no presne tak to majú Taliani radi.
Tradičné talianske jedlá, ktoré si zamilujete
Každý región Talianska má svoje tradičné talianske jedlá, no niektoré sa stali ikonickými po celej krajine – a vo svete. Medzi najobľúbenejšie patria:
Pizza Napoletana: tenké cesto, čerstvé paradajky San Marzano, mozzarella di bufala, lístky bazalky a kvapka olivového oleja. V Neapole je to kult.
Pasta alla carbonara: pôvodom z Ríma, bez smotany, len vajíčka, pecorino romano, guanciale (sušené bravčové líčka) a čierne korenie.
Risotto alla milanese: šafranové rizoto z Milána, typické svojou zlatožltou farbou a krémovou konzistenciou.
Lasagne alla bolognese: vrstvené cestoviny s mäsovou omáčkou ragù, bešamelom a parmezánom.
Regionálne špeciality, ktoré stoja za výlet
Talianske regióny sú ako samostatné kulinárske svety. V Toskánsku ochutnajte ribollitu – hustú zeleninovú polievku s chlebom a fazuľami. V Emilii-Romagne vás čaká dokonalý parmigiano reggiano a nezameniteľné prosciutto di Parma. V Umbrii narazíte na aromatické čierne hľuzovky, v Apúlii na olivové oleje a focacciu.
Ak neviete čo je prosciutto, ide o jemne sušenú šunku, ktorú Taliani vyrábajú podľa prísnych pravidiel. Najznámejšie druhy sú:
Prosciutto di Parma – sladkastá chuť, dlhé zrenie, používa sa len soľ.
Prosciutto di San Daniele – jemnejšie, s typickým tvarom, z oblasti Friuli.
Tento produkt je tak ikonický, že navštíviť región, kde sa vyrába, je samo o sebe zážitkom. Môžete navštíviť farmy, kde uvidíte ako sa vyrába prosciutto, a ochutnáte ho priamo na mieste.
Čo sa oplatí kúpiť v Taliansku
Okrem zážitkov si z Talianska odvezte aj talianske potraviny, ktoré vám predĺžia chuť dovolenky. Medzi najobľúbenejšie patria:
Parmigiano Reggiano – originál kúpite najlepšie na trhu alebo v špecializovaných predajniach. Venujte pozornosť DOP označeniu.
Pecorino Romano – ovčí syr s výraznou chuťou, ideálny k cestovinám.
Talianske vína – Chianti, Barolo, Primitivo alebo prosecco. Kupujte ich priamo v regióne, kde sa vyrábajú.
Talianske pečivo a sušienky – cantuccini (tvrdé mandľové sušienky), amaretti, panettone (vianočný koláč, no kúpite ho aj mimo sviatkov).
Olivový olej – najlepšie z malých fariem, lisovaný za studena, z regiónov ako Ligúria, Toskánsko alebo Sicília.
Nezabudnite ani na balzamico z Modeny, pestá z Ligúrie, sušené paradajky a rôzne druhy cestovín. Všetko toto patrí k tomu najlepšiemu, čo talianske kuchyne ponúkajú.
Tipy na trhy a reštaurácie
Ak chcete naozaj spoznať chuť Talianska, vyberte sa na lokálny trh. V mestách ako Bologna, Florencia, Palermo či Bari nájdete trhy, kde sa miešajú vône, chute a farby. Dajte si čerstvú mozzarellu, porozprávajte sa s predavačmi a ochutnávajte, čo vám ponúknu.
Reštaurácie, ktoré sa oplatí hľadať, sú často skryté mimo hlavných turistických trás. Všímajte si, kde sedia miestni. Vyskúšajte trattorie a osterie, ktoré ponúkajú domáce talianske jedlá v autentickom prostredí.
Niektoré hotely ponúkajú aj exkurzie do vinárstiev alebo kurzy varenia – to je výborný spôsob, ako spojiť relax na pláži s poznávaním kultúry.
Záver: Dovolenka, ktorá chutí
Taliansko je ideálna destinácia pre každého, kto si chce oddýchnuť, dobre sa najesť a odniesť si domov nielen magnetku, ale aj nezabudnuteľnú chuť. Či už cestujete ako rodina s deťmi, mladý pár alebo skúsený gurmán, talianska kuchyňa vám otvorí dvere do sveta emócií a tradícií. Ochutnajte, objavujte a užívajte si to najlepšie, čo táto krajina ponúka.